Φτιάχνει η Google αυτοκίνητα; Γιατί, φτιάχνει κινητά;

Post date:

Author:

Category:

Google car

 

Το τέλος της ιδιοκτησίας. Ένας μονόλογος για το (αυτο)κινητό σου

Πώς φαντάζεσαι το αυτοκίνητο του μέλλοντος; Ηλεκτρικό; Τσεκ. Αυτόνομο; Τσεκ, Δικό σου; Εμ… όχι ακριβώς.

Είδες το αυτοκίνητο της Google; Ναι, αυτή την αστεία φούσκα χωρίς τιμόνι που σε πάει μόνη της από το ένα μέρος στο άλλο. Βιάστηκαν κάποιοι να αναφωνήσουν πως πρόκειται για το μέλλον της αυτοκίνησης. Ναι, είναι. Αλλά όχι γι αυτό που νομίζουν.

Θα φτιάξει η Google αυτοκίνητα; Μάλλον όχι. Άρα τι δουλειά έχει να δείχνει πρωτότυπα που κανένας άλλος κατασκευαστής δεν έχει δείξει ακόμη; Η Google δεν είναι αυτοκινητοβιομηχανία, έτσι δεν είναι;

Έτσι είναι, όμως τελικά τι είναι η Google; Τι φτιάχνει; Φτιάχνει τηλέφωνα; Όχι. Όμως, τα δύο τρίτα όλων των τηλεφώνων σήμερα τρέχουν το (δωρεάν) λογισμικό της. Έχεις τηλέφωνο; Ρίξ’ του μια ματιά.

Η Google δεν θα φτιάξει ποτέ αυτοκίνητο. Όπως δεν έφτιαξε ποτέ τηλέφωνο. Η Google δεν ενδιαφέρεται για το “hardware”, για τη συσκευή όπως θα λέγαμε σε τηλεφωνικούς όρους. Την ενδιαφέρει το “software”, το λογισμικό που λέμε. Αυτό που κάνει τη δουλειά.

Σκέψου το τηλέφωνό σου. Τώρα σκέψου το να μπορεί να κάνει μόνο κλήσεις και να στέλνει μηνύματα. Σου θυμίζει κάτι; Ναι, είναι το τηλέφωνό σου δέκα χρόνια πριν. Τι μεσολάβησε; H Google.

Και τώρα ετοιμάσου να συμβεί το ίδιο και με το αυτοκίνητό σου. Το αυτοκίνητο που οδηγείς σήμερα μόνος σου θα είναι τόσο παρωχημένο στα επόμενα χρόνια όσο το παλιό σου κινητό στο κάτω κάτω συρτάρι.

Η Google μπαίνει στην αυτοκινητοβιομηχανία πολύ σοβαρά. Kαι ετοιμάζεται να κάνει στην αυτοκινητοβιομηχανία αυτό που έκανε και στην κινητή τηλεφωνία.

Όχι απλώς να μετατρέψει τα αυτοκίνητα σε έξυπνα αυτοκίνητα, όπως έκανε στα κινητά. Αυτό είναι το παράπλευρο σκέλος. Η Google θα μετατρέψει το αυτοκίνητο από προϊόν σε υπηρεσία.

Ξανακοίτα τώρα το κινητό σου. Είναι δικό σου; Το αγόρασες; Ή το πήρες με συνδρομή όταν αγόρασες ένα πακέτο τηλεφωνίας; Τι ακριβώς αγόρασες; Τη συσκευή με σύνδεση, ή τη σύνδεση με συσκευή;

Θα μου πεις, τι σημασία έχει. Έχει! Γιατί σε δύο χρόνια θα έχεις άλλη συσκευή, αλλά την ίδια σύνδεση. Άρα, πάμε πάλι; Τι αγόρασες τη συσκευή ή την σύνδεση;

Σκέψου τώρα το αυτοκίνητο σήμερα. Το αγοράζεις; Ναι. Είναι έξυπνο; Όχι. Η εμπλοκή της Google θα αντιστρέψει τις απαντήσεις στην προηγούμενη ερώτηση.

Η Google θα αλλάξει την τεχνολογία του αυτοκινήτου στα επόμενα χρόνια το ίδιο ριζικά όσο άλλαξε και την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων.

Έξυπνα αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους, μιλάνε το ένα με το άλλο και παρέχουν ένα σωρό συστήματα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, ενώ σε μεταφέρουν οικονομικά και με ασφάλεια από το ένα μέρος στο άλλο.

Η Google θα αλλάξει τις υποδομές για να λειτουργούν αυτά τα αυτοκίνητα. Όχι η ίδια, οι συνέταιροί της.

Σε 15 χρόνια κινητής τηλεφωνίας, πριν τα έξυπνα τηλέφωνα, είχαμε το ίδιο πράγμα σε πολλά χρώματα. Ήρθε η Google και σε πέντε χρόνια πήγαμε σε 3G, 4G και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη στα δίκτυα ώστε τα τηλέφωνα να εκτελούν τις υπηρεσίες τους καλύτερα, γρηγορότερα, αμεσότερα.

Μπορεί για 100 χρόνια οι δρόμοι να ήταν ίδιοι, τώρα όμως έρχεται η αλλαγή. Τα έξυπνα αυτοκίνητα χρειάζονται υποδομές, όπως τα  έξυπνα τηλέφωνα χρειάστηκαν 3G.

Τα έξυπνα αυτοκίνητα χρειάζονται υπηρεσίες, όπως τα έξυπνα τηλέφωνα χρειάστηκαν εφαρμογές. Αpps, όπως τα λέμε τώρα. Τι άλλο χρειάζονται τα έξυπνα τηλέφωνα; Συνδέσεις. Το ίδιο θα χρειάζονται και τα έξυπνα αυτοκίνητα.

Γιατί, τι να το κάνεις το αυτοκίνητο αν δεν είναι μέρος αυτού του δικτύου; Σου είναι άχρηστο. Αυτό είναι και το μέλλον του αυτοκινήτου. Χωρίς το δίκτυο θα είναι άχρηστο.

Η Google αλλάζει το μοντέλο της αγοράς αυτοκινήτου. Σκέψου τι ισχύει στο κινητό σου τηλέφωνο. Αγοράζεις μια υπηρεσία για την οποία πληρώνεις τη χρήση και ένα πάγιο για την συσκευή. Ακριβώς το ίδιο θα κάνει η Google με το αυτοκίνητο.

Θα αγοράζεις μία υπηρεσία, όλο αυτό το πακέτο που θα κάνει το αυτοκίνητό σου έξυπνο, και μέσα στο πάγιο θα σου δίνει τη συσκευή. Το όχημα. Το αυτοκίνητο.

Το μέλλον της αυτοκίνησης δεν είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους. Το μέλλον της αυτοκίνησης είναι τα αυτοκίνητα που αλλάζουμε κάθε δύο χρόνια με επιδότηση και δεν πληρώνουμε παρά το συμβόλαιο που τα κρατάει συνδεδεμένα για να μας παρέχουν όλα αυτά που θεωρούμε πλέον απαραίτητα για ένα αυτοκίνητο.

Όπως θεωρούμε απαραίτητα όλα αυτά τα άσχετα με ένα κινητό τηλέφωνο που όμως μπορεί να κάνει μία έξυπνη συσκευή  κινητής τηλεφωνίας σήμερα.

Το μοντέλο αυτό “αγοράς” συμφέρει. Έχεις δει πολλά μαγαζιά της Samsung, ή της HTC, ή της Sony, ή της LG να πουλάνε τηλέφωνα; Όλες οι “πωλήσεις” γίνονται από τις εταιρείες δικτύου. Νομίζει κανείς πως αυτό ζημιώνει τις βιομηχανίες κατασκευής κινητών;

Με τις αυτοκινητοβιομηχανίες στα πρόθυρα καταστροφής λόγω του έντονου ανταγωνισμού και των ελάχιστων περιθωρίων κέρδους, το μοντέλο αγοράς αυτοκίνητου που προτείνει η Google είναι το ιδανικό. Για όλους.

Εκείνοι θα πωλούν αυτοκίνητα σε κύκλο ιδιοκτησίας δύο ετών, εσύ θα έχεις καινούργιο κάθε δύο χρόνια.

Τι; Αν θα είναι δικό σου; Το κινητό σου, δικό σου είναι; Σε πειράζει; Όχι, είπα μήπως…

Photo: Google

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει